» Informatii utile » Pregatirea stratului suport pentru montaj parchet
Pregatirea stratului suport pentru montarea parchetului

Pregatirea stratului suport

montaj-parchet-hq-480p.mp4

Foarte importanta este inainte de montajul unei pardoseli din lemn este pregatirea stratului suport.

Straturile ce compun acest sistem de montaj sunt :

1. Sapa de egalizare grosiera

Inainte de montajul parchetului, trebuie verificata sapa, din punct de vedere al umiditatii, friabiliatatii, rezistentei la zgariere si al planeitatii.

Umiditatea se verifica cu ajutorul higrometrului cu carbid sau a celui digital. Testul cu carbid este cel considerat cel etalon. In acest caz, apa continuta in proba de material testata intra in reactie chimica cu carbura de calciu (carbid) si in interiorul higrometrului se formeaza un gaz, acetilena, care determina cresterea presiunii, afisata pe manometru.

Higrometrul digital este un instrument electronic care indica cu rapiditate procentul de umiditate din stratul suport, sape clasice, nearmate cu armatura metalica, pe baza de ciment (scara A), sape cu uscare ultrarapida (scara B), si sape anhidrice (scara C).

Sapa de egalizare reprezinta un element de constructie nestructural foarte important, care devine un subiect delicat doar in momentul in care lucrarile se apropie de stadiul finisajelor.

Sapa clasica de ciment se considera maturata la 28 de zile, perioada dupa care nu vor mai aparea contractii, fisuri, fiind propice pentru placari rigide de tipul gresie, marmura, granit.

In cazul in care se doreste aplicarea unei pardoseli din lemn, aceasta durata se poate transforma in luni de zile, deoarece aceasta presupune existent unei umiditati de 2%CM, masurata cu higrometrul cu carbid. Probele pentru test trebuiesc luate de la jumatatea grosimii sapei.

La o sapa clasica pe baza de ciment timpul de uscare pentru fiecare centimetru de grosime variaza intre 7 si 10 zile.

In cazul in care in urma testului de zgariere se observa ca sapa prezinta carente mecanice, prezinta o suprafata sfaramicioasa si/sau prafoasa  ce duce la acumularea unei cantitati mari de material, problema se remediaza prin utilizarea unor rasini, fie epoxy bicomponente, fie monocomponente poliuretanice sau acrilice.

Planeitatea sapei se determina utilizand o rigla metalica de 2 -4 m lungime, pe lungimea acesteia fiind premise abateri de maxim ± 1,5mm. Iregularitatile mai mari trebuiesc corectate prin turnarea unei sape autonivelante cu rezistenta la compresiune de min. 25 N/mmp.

2. Amorse, rasini

Rasinile au rolul de a intari suprafata suport si/sau de a crea bariera de vapori pentru a proteja astfel parchetul de umiditatea reziduala.

Pentru a asigura o priza mai buna a sapei autonivelante, in cazul in care este necesara aplicarea acesteia, se va presara nisip curators, care ulterior se va aspira inainte de turnarea acesteia.

3. Sapa autonivelanta pe baza de ciment

Are rolul de a corecta diferentele de nivel ale sapei de egalizare grosiere. Sapa autonivelanta pe baza de ciment cu uscare rapida se toarna in grosime de la minim 3 mm la >20 mm, peste cel mai inalt punct al sapei de egalizare grosiere. Timpul de uscare al sapei autonivelante este de aprox. 24 ore la o grosime de 3 mm in conditii de temperatura de 23 oC si 50% UR.

Timpul de uscare al sapei autonivelante este foarte puternic influentat de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate al incaperii unde se lucreaza si de ventilatia incaperii. Sapa autonivelanta pentru parchet are de regula o rezistenta minima la compresiune >25 N/mmp si o rezistenta la smulgere >1,8 N/mmp.

4. Adeziv

Adezivul este stratul de material care asigura lipirea si fixarea parchetului peste sapa autonivelanta. Exista mai multe tipuri de adezivi pentru parchet, ex: monocomponent vinilic in dispersie cu continut mic de apa, bicomponent epoxi-poliuretanic, monocomponent poliuretanic sau monocomponent silanic. Adezivul se alege corect in functie de specia lemnosa, de tipul de parchet masiv, stratificat,si de dimensiunea lamelelor de parchet.

Pentru parchetul finisat, cum este cazul parchetului Karelia, recomandam utilizarea adezivilor monocomponenti, pentru a preveni situatiile pe parcursul instalarii, in care prin atingerea placilor cu adeziv bicomponent , straturile de lac sau ulei sunt depereciate, patate.

Pentru servicii de montaj parchet in Ploiesti, puteti apela la serviciile noastre.

Sus