» Informatii utile » Parchet Karelia pe încalzire în pardoseala
Incalzire in pardoseala

Parchet pe incalzire in pardoseala

  • temperatura maxima la nivelul sapei 27° C
  • lipire pe sapa cu adeziv monocomponent silanic
  • inainte de montaj, trebuie parcurs protocolul de incalzire si racire a sapei

Datorita structurii sale si a stabilitatii dimensionale ce survine acesteia, parchetul triplu stratificat Karelia se recomanda, cu exceptia unor esente: fag, paltin, mesteacan, jatoba, in cazul incalzirilor prin pardoseala.

Parchetul montat pe incalzirea in pardoseala  are rolul de a asigura un confort termic pe o pardoseala naturala, ecologica in caminul  oricarei familii.

Conditiile ideale ce trebuiesc  respectate sunt: o temperatura ambientala de 19-24° C, o umiditate  relativa a aerului intre 40 si 60%. Temperatura la  suprafata parchetului nu trebuie sa depaseasca  24° C, fapt ce se traduce printr-o temperatura  maxima de aproximativ 27° C, la nivelul sapei.

Alegerea parchetului pentru placarea unei pardoseli incalzite se face in functie de trei criterii:

Rezistenta termica depinde de modul in care este structurat parchetul ( multi, dublu sau triplustrat ) si implicit de grosimea si esenta lemnului din care este fabricat.

Parchetul triplustratificat asigura o mai buna stabilitate dimensionala si o conductibilitate termica superioara in raport cu parchetul masiv.

Diferentele in ceea ce priveste rezistivitatea  termica intre diferitele tipuri de parchet, la modul general, sunt:

Conductivitatea termică este egală numeric cu cantitatea de căldură (Q) transferată în unitatea de timp (τ) prin unitatea de arie (A) și de-a lungul unei unități de grosime (L), când cele două fețe opuse diferă printr-o unitate de temperatură (T sau t):

conductivitate termica

Diferenta dintre rezistenta termica a parchetului masiv si a celui triplustratificat este dubla fata de diferenta dintre rezistenta termica a parchetului triplustratificat si a celui dublustratificat.

Avantajele parchetului triplu stratificat fata de cel dublu stratificat constau in stabilitatea dimensionala sporita, datorita existentei stratului 3, de contrabalans si a sistemului de imbinare click, ce presupune existent unei prinderi mecanice, pretul mai redus si disponibilitatea in placi mari (gen dusumea).

Totodata, numarul de imbinari pe acceasi suprafta este mai mic in cazul parchetului triplu stratificat, fapt ce reduce riscul aparitiei diferitelor problemelor  datorate variatiilor de umiditate si temperatura.

In ceea ce priveste stabilitatea dimensionala este evident ca produsele multistrat, triplu sau dublu sunt mult mai stabile decat cele din lemn masiv, datorita modului in care sunt fabricate ( straturi de lemn aplicate perpendicular unul pe celalalt ).

Eventualele tensiuni ce apar la nivelul fiecarui strat datorita modificarii conditiilor ambientale ( umiditate si temperatura ) se anihileaza reciproc.

Stabilitatea dimensionala a esentelor de lemn se masoara in functie de procentul in care parchetul  se contracta in situatia modificarii umiditatii cu 1%.

Conform calculelor, esente cum ar fi : paltin, mesteacan, fag au o stabilitate redusa in raport cu esente exotice cum ar fi merbau, afrormosia, wenge. In principiu, esentele cu o densitate medie si mare sunt cele recomandate pentru incalzirea in pardoseala.

In ceea ce priveste tipul de finisaj, uleiul are avantajul ca in cazul unor eventuale probleme aparute datorita unei  exploatari necorespunzatoare a sistemului, eventualele  reparatii sau reconditionari se pot face mai usor.

In cazul alegerii tipului de montaj al parchetului  trebuie sa luam in calcul faptul ca transferul  termic in cazul unui parchet lipit este de 2,5 ori  mai bun decat in cazul parchetului instalat flotant.

Prin lipire transferul termic se realizeaza mult mai bine decat in cazul montajului flotant, unde intre sapa si parchet apare un strat de material izolator si o perna de aer ce are  rol de bariera termica.

Inainte de a incepe montajul parchetului trebuie verificata cu ajutorul higrometrului umiditatea sapei, care in cazul unei sape  pe baza de ciment nu trebuie sa depaseasca  1,7% iar  in cazul celor anhidrice trebuie sa fie de 0,3% si a friabilitatii acesteia.

In general, grosimea minima a sapei se recomanda a fi de minim 6 cm, din care 3 cm peste reteaua de conducte. Foarte important este insa sa existe un raport corespunzator al transferului termic intre cele doua straturi de sub si peste reteaua de elemente de incalzire. Practic caldura cedata catre partea de jos  nu trebuie sa depaseasca 25% din caldura totala.

Inainte de punerea in functiune a sistemului de incalzire, sapa trebuie sa parcurga perioada de uscare si maturizare recomandata de producator.

Punerea in functiune a instalatiei trebuie facuta gradual pentru a elibera treptat tensiunile ce apar la nivelul sapei si a atinge gradul de uscare corespunzator.

Centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura apropiata de cea ambientala.

Ulterior,  temperatura trebuie crescuta cu 3 – 5 oC pe zi, pana se ajunge la temperatura maxim admisa.

Dupa atingerea acestui prag se recomanda ca instalatia sa functioneze la acesti parametri timp de 14 zile.

Procesul de racire se face reducand temperatura cu 3 – 5 oC pe zi. Dupa racire instalatia se lasa oprita timp de aproximativ 7 zile pentru a observa daca la nivelul sapei apar eventuale modificari de ordin structural ( fisuri, crapaturi ).

Dupa aceasta perioada gradual sapa este incalzita pana la ajunge la o temperatura cuprinsa intre 15 si 20 oC.

Important Important !

In timpul montajului  umiditatea relativa din incapere sa nu depaseasca 65%,  temperatura sapei si cea ambientala sa fie in jurul valorii de 18 oC.

Montajul parchetului se va face dupa ce, in prealabil, timp de o saptamana parchetul si materialele necesare au fost aclimatizate in locatia respectiva.

Nu se utilizeaza adeziv acrilic . Se recomanda utilizarea unui adeziv monocomponent silanic, datorita elasticitatii sale sporite, acesta preluand o parte din tensiumile ce apar atat la nivelul sapei, cat si al parchetului.

Dupa montaj, temperatura trebuie mentinuta intre 15 si 20 oC  timp de doua zile dupa care, ulterior, poate fi ridicata gradual pana la cota optima.

atentie Atentie !

Temperatura la nivelul sapei nu trebuie sa depaseasca 27 oC.

Se va  evita acoperirea parchetului montat pe sisteme de incalzire in pardoseala cu covoare sau alte elemente de decoratiuni interioare. Acestea constituie bariere termice.

Foarte important este  sa se  mentina conditiile optime de exploatare privind temperatura  ( 19 - 24 oC ) si umiditatea ( 40-60%, in special in sezonul rece al anului, dupa pornirea instalatiilor de incalzire,se  recomandanda utilizarea unui umidificator ).

Nu trebuiesc utilizate produsele de curatat pe baza de amoniac, surfactati, produse pe baza de ceara, decoloranti, sapunuri cu ulei, abrazive sau materiale acide precum otetul. Mare parte din aceste produse pot matui sau modifica aspectul finisajului parchetului.

Utilizati produse de curatat profesionale, alese in functie de tipul de finisaj al parchetului. Karelia Upofloor recomanda produsele de intretinere Bona, deoarece materialele de finisaj utilizate la producerea parchetului sunt furnizate de acest producator.

Pentru montaj profesional de parchet in Ploiesti puteti apela la serviciile noastre.

Sus