» Informatii utile » Istoria parchetului stratificat
Istoria parchetului stratificat

Istoria parchetului stratificat

  • Stratul I:
    lemn nobil, grosime 3.5mm finisat fie cu lac de trafic semilucios tratat UV in 5 straturi, fie in ulei
  • Stratul II:
    pin nordic atent selectionat, grosime 8 mm
  • Stratul III:
    pin nordic, grosime 2.5 mm

Istoria acestui produs incepe in anul 1941, in tarile nordice, recunoscute pentru  atentia si consideratia pe care o acorda lemnului, ca si resursa naturala.

Produsul a aparut ca o solutie alternativa la parchetul masiv,  bazata pe utilizarea unor materiale alternative, mai usoare si pe  considerente legate de pret.

Majoritatea producatorilor folosesc la fabricarea acestui produs  lemn de conifer pentru straturile 1 si 2 si respectiv, din esenta nobila (ex: stejar, merbau, wenge) pentru stratul de uzura.

Parchetul Karelia are urmatoarea structura:

Stratul 1

– lemn nobil, grosime 3,5 mm, finisat  fie cu lac de trafic semilucios tratat UV in 5 straturi, fie cu ulei.

Stratul  2

– pin nordic atent selectionat , grosime 8 mm

Stratul  3

– pin nordic, lamela continua, grosime 2,5 mm

Din punct de vedere constructiv, produsul este compus din trei straturi de lemn dispuse perpendicular, practic, straturile 1 si 3 au fibra orientata in acelasi sens, iar stratul doi perpendicular pe acestea.

Acest fapt ii confera o stabilitate dimensionala sporita fata de parchetul masiv si posibilitatea disponibilitatii in planse mari: ex: 14x188x2266 mm fata de parchetul masiv 15x70x500-1000 mm.

Ulterior, in anii ’80 a aparut sistemul de imbinare cu click, care i-a conferit un ascendent major produsului raportat la parchetul masiv: usurinta cu care poate fi montat si posibilitatea utilizarii unui sistem flotant ce reduce semnificativ costurile si durata instalarii.

Pe stratul de mijloc lemnul este atent selectat, fibra este paralela, fapt ce preintampina tensiunile ce pot aparea intre lamele.

Avand in vedere variatiile reduse ale umiditatii si temperaturii specifice tarilor nordice, pinul nordic are o densitate si o stabilitate dimensionala superioara lemnului de molid, hevea sau alta specie comuna folosita la stratul de mijloc

Din grosimea totala a parchetului 75% este fabricat din acest lemn, inclusiv sistemul de imbinare, astfel incat acest argument este unul foarte important

Lemnul nobil este de asemenea selectat, atat pe esentele europene, cat si pe cele exotice unde la multe dintre esente exista doua clase: country si natur.

Produsele baituite, in special din lemn de stejar, sunt fabricate doar pe lemn din clasele natur si select, fara noduri sau alburn.

Lacuirea in 5 straturi cu lac elastic, tratat UV ii confera o rezistenta sporita la impactul cu obiectele dure si o rezistenta a culorii finisajului initial pe o perioada mai indelungata de timp.

Ultimele doua straturi sunt aplicate printr-o tehnologie speciala – nanotehnologie -  care pastreaza asperitatea naturala a lemnului in comparatie cu alte produse, ce formeaza acea pelicula lucioasa - patina, ce confera parchetului un aspect  artificial.

Placile sunt finisate pe capetele scurte cu plywood, un multistrat, cu o duritate sporita, ce permite profilarea cu acuratete superioara a sistemului click si implicit o imbinare facila. De asemenea, rezistenta imbinarii este una sporita.

Planeitatea placii, in special la imbinarea elementelor pe produsele multistrip

Karelia este unul din putinii producatori care ofera toate informatiile legate de materialele folosite la fabricarea si finisarea produselor sale.

Bona si Osmo sunt partenerii nostri alaturi de care oferim o garantie reala a parchetului.

Diversitatea gamei de produse este un atu major remarcat prin:

Sus